Wie zijn wij?

March of the Living (MOTL) is een internationale organisatie die jaarlijks reizen naar Polen organiseert voor jongeren van over de hele wereld. Vanuit Nederland organiseert Stichting Denk en Herdenk deze reis. Deelname aan March of the Living bestaat uit een meerdaagse reis naar Polen. Onder leiding van een ervaren gids en begeleiding van maatschappelijk werkers worden concentratiekampen, voormalige getto’s, oude Joodse wijken, synagogen en begraafplaatsen bezocht. Aan het einde van de reis lopen alle deelnemers de zogeheten 'March of the Living' als antwoord op de dodenmarsen die Joden gedwongen werden te lopen.

Stichting Denk en Herdenk
Stichting Denk en Herdenk werd in 2009 opgericht door drie studenten die wilden deelnemen aan de March of the Living. Omdat er nog geen organisatie was die een Nederlandse deelname aan de March of the Living organiseerde, werd de stichting opgericht om dit te doen.

In het voorjaar van 2009 vond de eerste Nederlandse deelname aan de March of the Living plaats. In april 2019 reisde er nog een Nederlandse delegatie af naar Polen. Meer informatie over de reis van 2020 volgt nog.

Bestuur
Het bestuur van de stichting bestaat uit jongeren die zich vrijwillig inzetten. Hun taken voor de organisatie van de Nederlandse deelname aan de March zijn onder meer: fondsenwerving, samenstelling van het programma, begeleiding tijdens de reis en promotie. 

De stichting probeert het March of the Living programma elk jaar te verbeteren en uit te breiden. Zo werd in 2012 voor het eerst aan de reis deelgenomen door 5VWO leerlingen van JSG Maimonides. Ook werd in 2012 de groep voor het eerst vergezeld door een Holocaust overlevende. Auschwitz overlevende Ernst Verduin ging mee naar Polen, om daar zijn persoonlijke verhaal met de groep te delen.